Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 10. heinäkuuta 2014

Maahan muuttajat, muuttaneet ja muutetut

Lintulaudan alla paukkupalsamille ei tänä vuonna pärjännyt
auringonkukka. Tai countrykanimme söivät sen siemenet.
jormas: Kerran kirjoitin vieraslajeista tai -lajikkeista. Siis maahan muuttajista, muuttaneista ja muutetuista. Totesin, että niitä löytyy kasveista, eläimistä ja ihmisistä ja kai sienistäkin, joka lienee oma lahkonsa tai mikä sitten onkaan. Joka tapauksessa osa on hyväksyttyjä ja peräti meille ulkomailta tietoisesti tuotuja. Osa saa olla muuten vaan omissa oloissaan ja osa on inhottuja. Oli sitten kyseessä eläin, kasvi tai ihminen.

Tällä hetkellä tuumailemme ja selvittelemme tosissaan Jokilaaksossa voiko esimerkiksi joitakin kasveja tai niiden leviämistä pitää kurissa istuttamalla muita lajeja joukkoon. Pengoin netistäkin asiaa, mutta sieltä ei löytynyt vastauksia aiheeseen. Itse asiassa en edes löytänyt aiheesta ainuttakaan kirjoitusta. Tällä hetkellä odottelen sähköpostivastausta yhdeltä tuntemaltani ja arvostamaltani biologilta. Jos hän vastaa kyllä, niin hyvä on. Mutta jos hän vastaa ei, niin en usko, vaan jatkan selvittelyä.

Lupiini elää balansissa kivemme kupeessa monen muun kanssa.
Tammentainta sen takana varjellemme kasvien lisäksi jyrsijöiltä.
Taannon katselin nimittäin televisioista yhden luonto-ohjelman, jonka kohteena oli joku Yhdysvaltojen merenlahti, jossa oli aikoinaan ollut hyvin rikas eliöstö. Mutta korallit olivat kadonneet ja syyksi löytyi joku toinen kasvi, joka oli vallannut niiltä elintilan. Sitten olivat pohtineet, että miksi näin oli käynyt. Syykin oli löytynyt. Ihminen oli pyytänyt saukon lahdesta  käytännössä sukupuuttoon. Ja juuri saukon pääruokaa tämän tilaa vallannut kasvi oli ollut. Saukkokanta oli sittemmin saatu elvytettyä. Lahti on nykyisin eliöstöltään yksi maailman monipuolisimmista. Että joskus voi vastaus olla johonkin olemassa, vaikka kukaan ei ole sitä siihen saakka löytänyt.

 päivis hyödyntää nokkosia joskus  ruokapöydässämme.
Vaihtaisin ne silti johonkin ihoystävällisempään kasviin.
Mutta voiko karhunköynnöstä, isokiertoa, lupiinia, paukkupalsamia, jättiputkea, nokkosta, maitohorsmaa, seljaa ja niin edelleen torjua istuttamalla niiden elinmaille jotain muuta, toivotumpaa kasvia? Voiko näin hallita tai ainakin pitää kurissa nokkosrintamaa ja niin edelleen? Kaikesta aiheeseen liittyvästä tiedosta ja mielipiteestä olemme Jokilaaksossa kiitollisia.

Ei kommentteja: