Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Se aika vuodesta

päivis: Kohta on taas se aika vuodesta. Yksi niistä. Kellon kääntäminen tunnilla tietenkin. Nyt käännetään tunti taaksepäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Näin on tehty jo 1980-luvun alkupuolelta, mikäli oikein muistan.

Vaikka syksyllä ja keväällä on vuodesta toiseen käännetty kelloa, eivät kaikki ole siihen tottuneet, eivätkä varsinkaan hyväksyneet. Voi jopa olla, että kellonkääntämistä vastustaa useampi kuin aikoinaan markan vaihtamista euroon.

Taisi olla Kansanradion-lähetys, kun joku kansalainen pääsi taas purkamaan tuntojaan. Hän aivan tosissaan vaati paluuta entiseen ja uhosi, miten vaikeaa ihmisten on tottua kellon siirtymiseen. Siis yhdellä tunnilla eteen- tai taaksepäin.

Kyllähän kellojen kääntämisessä jokin hieman huvittaa ja joissakin tapauksissa se voi aiheuttaa oikeita ongelmiakin. Kaikenlaisiin atk-pohjaisiin järjestelmiin on sentään varmaan aikoja sitten syötetty tieto kesä- tai talviaikaan siirtymisestä. Kännykän ja tietokoneen kellot ainakin kääntyvät omia aikojaan oikeaan aikaan.

Itseäni talviaikaan siirryttäessä harmittaa oikeastaan vain se, että ilta tuntuu tulevan aikaisemmin. Kun nyt käyn Niilon kanssa töiden jälkeen kiertämässä kuntopolun lenkin, on jo hämärää. Tänään varsinkin oli hämärää, kun sadetta enteilevät pilvet roikkuivat niin alhaalla. Sunnuntain jälkeen varmaan jo onkin lähes pimeää joskus iltakuuden kieppeissä. Toisaalta aamu valkenee aikaisemmin. Puolensa on silläkin.

Mutta onneksi ensi keväänä kelloja käännetään taas tunnille eteenpäin. Saadaan syy valittaa, kun yö on tunnin lyhyempi ja voi sitä kellojen näpräämisen vaivaa.

Ei kommentteja: