Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 10. lokakuuta 2013

Menin itseeni, tuli ahdasta, mutta mitä tapahtuu sen jälkeen?

jormas: Kun olin palkkatyössä, toimin esimiesasemassa yli 30 vuotta. Enimmillään alaisia oli toistasataa ja vähimmillään yksi. Samaan aikaan tuli tehtyä paljon muutakin, joista yksi haasteellisimmista oli työnohjaajana ja mentorina toimiminen. Nyt kun nämä enemmän tai vähemmän orjatyövuodet ovat takana, olen mielenkiinnolla seuraillut ja keräillytkin erilaisia "pomonkuvia" sieltä täältä. Olen sovitellut niitä itseeni, mutta myös muihin. Varsinkin sellaisiin, jotka välillä isoonkin ääneen toitottavat erinomaisuuttaan bossina.

Joskus poimin arvostetusta sanomalehdestä Taloussanomista seuraavanlaisen analyysin päälliköstä:

"Yksityiskohtainen valmistelu ja tarkkavaisuus ovat hyvästä, kun yritykselle muodostetaan budjettia tai aikataulut kaatuvat päälle. Sillä on kuitenkin suuri ero, tunkeeko johtaja nokkansa joka paikkaan, vai antaako hän työntekijöidensä hoitaa tehtävät itsenäisesti, kirjoittaa yhdysvaltalainen OPEN Forum-sivusto.

Mikromanagerointi eli pienimpienkin yksityiskohtien johtaminen saattaa parantaa yrityksen tuottavuutta lyhyellä aikavälillä. Pitkän päälle siitä on kuitenkin vain haittaa.
Pomon ollessa kiinnostunut työntekijän jokaisesta hiiren klikkauksesta voi työnteosta mennä järki: luovuus katoaa, tehokkuus heikkenee ja työntekijöistä tulee kiukkuisia.
Amerikkalaistutkimuksen mukaan mikromanagerointi on suurin syy työntekijöiden vaihtuvuuteen. Kontrollifriikki pomo on syypää jopa 80 prosenttiin vapaaehtoisista irtisanoutumisista.
Mikromanageri voi vaania joka työpaikalla. Tässä on kymmenen kohdan lista, jonka avulla voit tunnistaa kontrollifriikin esimiehen.

1. Mikromanageri ajattelee olevansa nopeampi, älykkäämpi ja taitavampi kuin työpaikan muut työntekijät.

2. Mikromanagerin työtaakka on valtava. Hän ei osaa delegoida töitään, vaikka töiden jakaminen on yksi johtamisen kulmakiviä. Hän tekee kaikki "tärkeät työt" itse ja jakaa alaisilleen vain tylsiä tehtäviä.

3. Mikromanagerin pitää tietää joka hetki, missä alaiset ovat ja mitä he tekevät.

4. Jatkuvat soitot toimistolle ovat arkea mikromanagerille. Hän soittaa tarkistaakseen, mitä tapahtuu, vaikka makaisi kotona 40 asteen kuumeessa tai olisi sukeltamassa Thaimaassa.

5. Kun mikromanageri jakaa tehtäviä, hän määrittelee myös miten ne tehdään. Työntekijöille ei jää liikkumavaraa.

6. Mikromanangeri vaatii jatkuvasti turhia raportteja. Hänelle pitää kertoa työn joka vaiheesta, mikä johtaa projektien venymiseen. Mikromanageri on myös liian kriittinen ja puuttuu pienimpäänkin virheeseen.

7. Mikromanageri käyttää valtaansa, koska hän voi. Hän kontrolloi muita, vaikka samalla pelkää itse epäonnistuvansa.

8. Kynien ja lehtiöiden tilaaminen vaatii mikromanagerin hyväksynnän. Työntekijät ovat koko ajan kireitä, koska mikromanageri ärsyyntyy, jos päätöksiä tehdään ilmoittamatta niistä hänelle.

9. Työntekijät välttelevät mikromanageria ja hänen punakynäänsä.

10. Mikromanagerin alaiset kertovat hänelle, että hän on kontrollifriikki.

Tarkkavaisuus ja selkeät säännöt eivät ole pahasta. Jos pomostasi löytyy kuitenkin useita edellä mainittuja piirteitä, kannattaa harkita, pitäisikö hänelle kertoa asiasta."

Vanha käyttämäni viisaus sanoo, että "menin itseeni, tuli ahdasta, lähdinkö pois?" Kieltämättä silloin tällöin on tullut itseni kanssa niin ahdasta, että olen lähtenyt pois. Mutta olen palannut aina, sillä itsensä kehittäminen on kipeää ja antoisaa. Lisäksi hyvällä en ole tässä elämässä juuri mitään arvokasta oppinut.
 
Joten sinä mahdollinen lukija, joka olet ehkä pomo. Kun mikromanageri voi artikkelin mukaan muuttaa käytöstään vain, jos hän tiedostaa käytöksensä ongelmallisuuden, niin löydätkö itsesi yllä olevasta määrittelystä?

Ei kommentteja: