Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Vieraat ihmiset ja vieraat lajit

päivis: Suomessa suhtaudutaan yhtä nihkeästi vieraisiin ihmisiin eli muista maista tänne muuttaneisiin kuin vieraisiin kasveihin ja muihin luontokappaleisiin. Tiedättehän: not in my back yard. Mutta ei hätää. Vieraslajihavainnoista voi nyt ilmoittaa verkkopalvelussa. Tätä nykyä tiedossa on, että Suomelle vieraita lajeja tiedetään meillä olevan noin 150.

Verkkoon tuskin on tarkoitus tehdä ilmoitusta ihmisvieraista, mutta kansalaisia kannustetaan nyt ilmoittamaan havainnoista, jotka koskevat erilaisia vieraita puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia.

Olen oppinut tuntemaan tämä kasvin
paukkupalsami-nimisenä. Joskus
loppukesästä se paukauttaa siemenensä
matkojen päähän ja niin kasvi
jatkaa leviämistään.
Jättipalsamia on tänä kesänä joissain paikoin kitketty talkoilla, vaikka minusta tärkeämpää olisi yrittää hävittää pujo, jolle moni on allerginen. Pujo aiheuttaa allergikoille oireita lähietäisyydellä. Meillä pujoa kasvaa niin paljon, ettei sen kitkemistä edes jaksa ajatella. Onneksi meistä kumpikaan ei tiettävästi ole sille allerginen.

Jättipalsamia meillä myös on ja sen olen toivottanut oikein tervetulleeksi, vaikka se siis onkin näitä ilmiannettavia lajeja. Se joutaakin levitä ja jättäköön ihan mielellään alleen nokkosen, jota täällä myös riittää loputtomiin. En ole vielä keväisin aktivoitunut keräämään nokkosen lehtiä käyttääkseni niitä pinaatin tavoin. Kokemusta on siitäkin. Pitää vain muistaa kerätä heti keväällä, kun lehdet ovat vielä pieniä. Mutta sillä ei tietenkään ratkaista nokkosongelmaa.

Vieraslajeja ovat tietysti countrykanimmekin, joista vaan on niin paljon iloa meille, etten niistä mistään hinnasta haluaisi luopua. Niiden toilailuja on todella hauska katsella ja huomata, miten ne pikkuhiljaa kesyyntyvät. Nyt ne ovat taas pihan kuninkaita ja kuningattaria, kun Niilo on kaupunkikodissaan.

Lupiinun sanotaan jättävän alleen keto- ja niittykasvit. Noinkohan ne kaunistaisivat tienvarsiamme, jos lupiinia ei olisi. Muistan kun yksi tohtoriksi väitellyt tuttavani sai projektikseen istuttaa Keski-Suomessa niittykasveja erään tienristeyksen rinteeseen. Pari vuotta luonto siellä kukki niin sun näin, mutta sen jälkeen rinne muuttui ihan tavanomaisen näköiseksi, epämääräiseksi ryteiköksi. Lupiinilla ketokukkasten katoamiseen ei ainakaan ollut osaa eikä arpaa.

En kannata vieraslajien ilmiantoa, joten on turha kuvitella, että laittaisin vihjesivuston osoitteen tänne.

Ei kommentteja: