Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Vihreää alkoholipolitiikkaa

jormas: Alkoholiperäiset kuolemat maksavat yhteiskunnalle joka vuosi miljardi euroa ja 25 000 elinvuotta. Alkoholiveron tuottoa on tälle vuodelle budjetoitu reipas miljardi, joten koko raha menee pelkkään viinakuolemien maksamiseen. Viina vie Suomessa monta sataa elinvuotta jokaista 100 000 asukasta myöten. Se on hurja luku ja yliopiston tutkijat kuvaavat alkoholin käytöstä johtuvaa tilannetta katastrofiksi, kirjoittaa Karjalainen. "Toivoa täytyy, että nuoret pitäisivät päänsä pinnalla aikuistuttuaankin."

Vaan mitä tuumaavat Vihreät? Että kun on illan istunut kuppilassa, niin sieltä pitäisi saada ostaa mukaan viinat jatkoille. Ja kun tästä nousi niiden päättäjien keskuudessä älämölö, joita itse pidän vastuullisena, kehtasi joku vihreä sanoa, että alkoholijuomia ei myytäisi päihtyneille.
Täydellistä tietämättömyyttä, joka ei näe edes omaan napaansa, saati kauemmas. Eihän ravintoloissa ole tähänkään saakka saanut myydä päihtyneille ja sitä paitsi siellä ei edes saisi päihtyneenä päästä sisään saati viettää iltaa.

Ennen perhe, joka asui kerrostalossa, saattoi laittaa kivijalassaan olevalle R-kioskille tenavat hakemaan jäätelöä, kun oli tullut ystäväpariskunta kyläilemään. Vaan tänäänpä se ei onnistu, sillä samainen R-kioski myy olusiaan myös ongelmakäyttäjille ynnä muille hörhäille tai häiriköille, joita on välillä koko kioskin edusta täynnä. Joten nyt  jälkikasvu saattaa saada iltasella kioskilla nokkaansa ja jäätelörahat siirtyvät toisiin taskuihin. Tai jos tarkkoja ollaan, niin samaan R-kioskin kassaan, mutta ei maksuna vieraille ja tarkoitetusta jäätelöstä, vaan hörhöjen olutostoksista. Pitäisi olla vastuullinen ajattelija, jos on päättämässä koko yhteiskuntaa liikuttavista asioista, eikä ajatelle vain itseään. Kun ihmiset haluavat viinaa juoda, se heille suotakoon. Mutta sen myyntiä varten pitäisi olla kyseiseen tuotteeseen erikoistuneita kauppoja apteekkien tapaan, joissa osattaisiin neuvoa, että viinan juonnilla on muutakin tarkoituksia, kuin vetää luumu täyteen. Toki Alkon myyjät tietävät myymistään tuotteista melkoisesti.

Harvoin olen harkinnut Vihreistä eroamista, sillä olen käytännössä sen riveissä seissyt koko sen suomalaisen historian ajan. Nyt oli kyllä kertakaikkiaan vastuutonta ajattelua, joka ei toivon mukaan saa suurta jalansijaa missään. Kaipaan Vihreisiin takaisin Aulis Juneksen ja itseni kaltaisia intoilijoita, jotka pitivät ja pitävät päihteetöntä elämää parempana tai vähintään yhtä hyvänä kuin päihteellistä.

Ei kommentteja: