Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 4. toukokuuta 2012

Luonto lähellä

päivis: En muista milloinkaan aikaisemmin kokeneeni samanlaista luonnon läheisyyttä kuin Jokilaaksossa. Erityisesti nyt keväällä kasvun kohinan kuulee melkein korvissaa. Lintujen äänet tuntuvat voimistuvan päivä päivältä ja uusia lajeja ilmestyy tuon tuosta. Keski-Uusimaan mukaan kevät on Etelä-Suomessa alkanut virallisesti. Se alkaa, kun hyönteisten määrä on riittävä, jotta hyönteisiä syövät linnut voivat palata etelän mailta. Etunenässä västäräkki.
Niilokin viihtyy luonnossa ja uskaltaa mennä jo näppärästi Pikkulammen
Rabbitislandille siltaa pitkin. Kania saarella ei ole vielä nähty.

Myös kasvien määrä lisääntyy. Leskenlehtien kukinta on tuota pikaa jo ohi, valkovuokkojen määrä on vielä kasvussaan. Pieniä lupiinin lehtien alkuja näkyi myös pihassa. En jaksa pitää niitä roskakasveina, kuten usein kuulee sanottavan. Lupiinit ovat kauniita. Olen niitä joskus yrittänyt istuttaakin, mutta huonolla menestyksellä. Auton renkaiden mukana ne sen sijaan leviävät aivan kuin huomaamatta pitkin teiden varsia.

Hevoshaan luona Jorma huomasi tänään rentukoita, tai kuitenkin keltaisia märän paikan kasveja, joita me kumpikin olemme oppineet nimittämään rentukoiksi. Nykyään pitää olla tosi varovainen, jos kertoo julkisesti poimivansa jonkin kasvin, sillä luontoon kohdistuu niin monenlaista suojelua ja jotkut asiat ovat kertakaikkiaan laittomia. Noita rentukoina pitämiämme kävin hakemassa oikein juurineen ja istutin kaksi nippua Pikkulammen rannalle, johon on nostettu savea uimapaikan kohdalta lammesta. Olisi mukava, jos ne lähtisivät kasvamaan ja leviäisivätkin vähän.

Sammakonkutua täällä on liiankin kanssa märillä paikoilla ja kun tulva on nyt laskenut ainakin 60 senttiä huipustaan, kutuläikät sinnittelevät siellä täällä. Varmaan kuivuvat lopulta ja uudet sammakot jäävät syntymättä. Mutta vaikka niitä tuhoutuu luonnollisella tavalla tolkuttomat määrät, sammakonkutuakaan ei kuulemma enää saa ottaa talteen. Kuten ei siilejäkään saa siirtää minnekään. Niitä olisimme mielellämme Jokilaaksoon ottaneet. Mutta kun ei niin ei.

Ei kommentteja: