Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. toukokuuta 2012

Kevät ja muut tähtimöt

päivis: Nyt on syytä alkaa jo puhua kesästä, vaikka itse pidän kesänä kesä-, heinä- ja elokuuta, säistä riippumatta. Viime päivinä ja ainakin vielä huomenna, sunnuntaina, sää on mitä kesäisin.

Tunsin taannoin huolta siitä, ettei Jokilaaksossa ehkä ole tuomia. Olin onneksi väärässä. Tuomia on, mutta täällä niiden tuoksu ei ole ollut niin huumaava kuin jossain muissa paikoissa. Lupiinien lehtiä pukkaa myös jo täyttä vauhtia, joten ihan pikapuoliin varmaan jo nekin ovat kukassa. Suosikkini niiden väriskaalasta on vaaleahko punainen, jossa on vähän oranssia. En ole ihan varma, mutta oletan, että lupiinien päävärit ovat jotenkin sidoksissa siihen, missä päin maata ne kasvavat. Keski-Suomessa yleisin lupiinin väri on violettin sininen. Valkoisia lupiineja siellä näkee harvemmin, mutta etelässä enemmän.

Kasvikirja sanoo, että kevättähtimö on alkuaan lehtokasvi.
Kouluvuosien kokemusten vuoksi eli kasvien pakkokeräämisen takia olen ollut vähän allerginen eri kasvien tunnistusten suhteen. Nyt viimein on sekin asia kääntynyt päälaelleen. Olisi kiva, jos voisi vaivattomasti heittää nimiä, että "tuo on raate ja tuo haisukurjenpolvi" tai "sehän on litulaukka". Mutta ei se niin helposti käy. Onneksi löytyi Matkakodista Suomen luonnonkasvit -niminen kirja. Sieltä löytyi myös ratkaisu arvoitukseen, jota taannoin pohdimme useamman hengen voimin. Sievä valkoinen, Jokilaaksossa kasvava, valkokukkainen kasvi on nimeltään kevättähtimö.

Ei kommentteja: