Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 28. toukokuuta 2012

Kahvinkeitinten viidakossa

päivis: Lupasin ostaa syntymäpäivälahjaksi lattekeittimen. Termi ei ehkä ole aivan oikea, oikeampi on espressokeitin. Eteen pitänee vielä lisätä sana manuaalinen, ehkä. Vai käsikäyttöinen? Konetta hankkiessani huomasin joutuneeni keskelle kahvinkeitinten viidakkoa.

Muistan vieä ajan, kun kahvia keitettiin pannulla. Miksipä en muistaisi, koska veneellä keittelimme pannukahvia, kun olimme vesillä tai paikassa, jossa ei ollut sähköä käytettävissä. Muistikuvaa ei ole, milloin koteihin alettiin hankkia keittimiä. Saattaa olla, että joskus 1960-luvulla.

Meillä on käytössämme tavallisia kahvinkeittimiä. Tai ehkä Mäkelänkadulta Matkakotiin hakemani keitin ole ihan peruslaite, koska sen voi ajastaa käynnistymään milloin haluaa. Mäkelänkadulla se napsahti päälle joskus puoli kuuden aikaan aamulla. Täällä se on nyt parina aamuna napsautettu päälle silloin kun on tuntunut sopivalta nousta ylös. Puoli kuudelta.

Kuvassa pieni, livenä
paljon suurempi kuin
tavallinen kahvinketin.
Se kodinkonekaupan kahvinkeitinten paljous silti yllätti. Sen verran olen aiheesta perillä, että ostamani mallisissa espressokeittimissä useimmiten on käytössä niin kutsuttu kapseli, joka voi sisältää erilaisia kahvilajikkeita. Huomisen syntymäpäiväsankarin toive oli kuitenkin, että laitteen pitää olla sellainen, jossa käytetään kahvijauhetta. Lupa oli myös ostaa halpa laite. Hyvä niin, sillä useimmat keittimet maksavat jopa yli tuhat euroa. Laitteessa piti myös olla putki, josta tulee kai kuumaa höyryä, joka vaahdottaa maidon, jota lattejuomassa tarvitaan.

Lahjan ostaminen tuntui kyllä aluksi olevan ns. mission impossible. Oli halpoja laitteita, mutta niissä oli aina tuo kyseinen kapseli, ei kahvijauheen käytön mahdollisuutta. Oikeanlainen laite löytyi, mutta silti jäin pohtimaan, mihin kaikkia tarjolla olleita laitevaihtoehtoja tarvitaan, Mikä on tehnyt meistä noin vimmattuja erikoiskahvien latkijoita, että hyllyt ovat väärällään mitä erikoisempia ja hienompia superlaitteita. Tavallisia kahvinkeittimiä sai oikein etsiä, vaikka sellaista en tietysti ollutkaan hankkimassa. Tuntuivat sitä paitsi kaiken runsauden keskellä vähän taviksilta.

Ei kommentteja: