Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Autonrengastalo

päivis: Voisin kirjoittaa valokuvaamisesta, sillä olin tämän päivän ja olen vielä huomisenkin valokuvauskoulutuksessa Muurlan opistolla. Eilen tuli kuitenkin sen verran herkullinen dokumentti asumisesta, että sitä on syytä kommentoida. Ohjelma kertoi brittipariskunnasta, joka päätti rakentaa Pohjois-Ranskaan talon pienelle tilalle, jonka mies oli sieltä ostanut joskus vuosia sitten.

Pariskunta oli ekoihmisiä, ei kai kenenkään muun voi edes olettaa saavan päähänsä rakentaa omakotitalo käytetyistä auton renkaista. Mies oli joskus aiemmin ollut mukana rakentamassa samalla periaatteella tehtyä taloa, joten aivan pariskunnan oma keksintä tällainen talo ei ollut. Renkaat he löysivät jostain lähiseudulta Ranskasta ja saivat ne ilmaiseksi. Niin kuin mieskin oli kai ollut rengasprojektissa vapaaehtoisena, myös tämän talon rakentamiseen tarvittiin liuta vapaaehtoisia. Talon seinät kohosivat pystyyn siten, että renkaat täytettiin soralla, joka moukaroitiin tiiviisti jokaisen renkaan sisään. Taloon käytettiin paljon muutakin kierrätysmateriaalia. Rakentaja arveli, että 75 prosenttia rakennustavarasta oli aiemmin ollut jossain muussa käytössä. Siihen laskettiin ymmärtääkseni myös sora, joka saatiin omalta pihamaalta.

Miten autonrengastalon rakentaminen sitten on mahdollista? Englannissa ei kai olisikaan ollut, mutta Ranskasta rakentajat totesivat, että siellä kukin vastaa tekosistaan. Viranomaiset ovat siis kovin sallivia. Ohjelman eräänalisena loppupäätelmänä rakennusprojektia seurannut toimittaja totesi, että talon rakentaminen autonrenkaista ja muusta kierrätetystä opettaa kierrättämään, mutta sitäkin tärkeämpänä hän piti talon antamaa elämisen mallia. Sitäpaitsi talosta tuli hieno, vaikka toimittaja lopputuloksen esteettisyyttä moneen kertaan hiemen uskalsi epäilläkin.

Ei kommentteja: