Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 20. helmikuuta 2012

Kaikki tahtoo samaa

päivis: Katselin viikonloppuna mielenkiintoista dokumenttia elokuva- ja dokumenttiohjaaja Pirjo Honkasalosta. Ohjelmasta jäi moniakin asioita mieleen, mutta erityisesti Honkasalon toteamus, että vaikka nykyään ihmisille on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja miten elää, silti useimmat valitsevat samoin. Honkasalo ei mielestäni tarkentanut toteamustaan, mutta se liittyi nunnaluostariin, jossa hän itsekin oli viettänyt jonkin aikaa. Sinne menon syy oli kuulemma ompelukoneen vienti ja siellä ollessa syntyi lopulta myös dokumentti aiheesta.

Ehkä laajennan, tai supistan, Pirjo Honkasalon ajatusta, mutta tekee mieli ajatella juuri niin, että ihmiset mieluiten valitsevat kaikkein tavanomaisimman tavan asua, vaikka voisivat tai ainakin haluaisivat tehdä toisin. Ymmärrän kyllä hyvin näitä tavanomaisesti asuvia. Olenhan itsekin asunut monella tavalla tavanomaisesti, milloin kerrostalossa, joskus rivitalossakin ja myös omakotitalossa. No onhan siinäkin jo jokunen vaihtoehto.

Jaksan edelleen olla sitä mieltä, että ihmisille pitää sallia kesämökillään asuminen ympäri vuoden, jos kuka sitä haluaa. Tarkoitan siis, että mökillä pitää voida olla kirjoilla, jolloin myös verot maksetaan mökkikuntaan. Vastustustajat ovat kai perustelleet omaa kantaansa esimerkiksi sillä, että mökillä asuminen on omiaan hajottamaan yhdyskuntarakennetta. Parempi olisi heidän mielestään, jos asuttaisiin kaikki tiiviisti, jolloin palvelut, liikenne ym. olisi helpommin järjestettävissä. En tosin tiedä, miten hyvin "mökin ukon tai akan" tarpeita on muutenkaan tapana ottaa huomioon, että jostain kourallisesta kesähuviloillaan asuvista muodostuisi yhteiskunnallinen ongelma tai ympäristöuhka. Paremminkin voisi uskoa, että näin toimien Suomi pysyisi paremmin asuttuna muuttotappiokunnissa. Aika moni suuriin kaupunkeihin muuttaneista kun haikailee paluuta kotikylälleen, jonne ehkä se kesämökkikin on tullut ruuhkavuosina rakennettua. Nykypäivän eläkeläiset ovat sitä paitsi ihan hyviä veronmaksajia, vaikka tietysti ikäännyttyään ovat monen kuntapäättäjän silmissä myös taloudellinen riski.

Ei kommentteja: