Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Joulutarina 14. päivä

päivis: Eilinen Lucian päivä meni kuin huomaamatta ohi. Olemme sentään Jokilaaksossa ruotsalaisuuden vaikutusalueella ja Lucia-perinne jos mikä on osa suomenruotsalaista kulttuuria. Jokilaakso sijaitsee Myllykylässä, mutta naapurikylä on nimeltään Ruotsinkylä. Nimi johtunee siitä, että seudulla on ennen asunut ruotsinkielistä väestöä. Ja asuu edelleenkin. Vain kiven heiton päässä Jokilaaksosta, no ehkä vähän kauempana, sijaitsee Klemetskogin koulu. Siellä peruskoulun oppimäärää päntätään päähän ruotsin kielellä.

Lucian päivä tuli siis huomioiduksi lähellä Jokilaaksoa, jonne myös olisi toden totta kaivattu valoa pimeyteen. Koulun tyttöoppilaat kiersivät eilen pitkin Tuusulaa laulamassa aihepiirin mukaisia lauluja. Lucian päivä taitaa muuten olla yksi harvoista juhlista, joissa pojilla ei ole osaa eikä arpaa. Keski-Uusimaa-lehden uutisen mukaan valkoisiin pukeutuneiden koulutyttöjen laulelut jopa nostattivat ihokarvat pystyyn. Mitähän sekin sitten tarkoitti.

Varsinainen Lucia-tapahtuma, valtakunnallinen päätilaisuus, nähtiin Senaatintorilla, jonne taas oli kokoontunut sankoin joukoin väkeä vaalimaan vanhaa perinnettä. Taitaa vain traditio alkaa olla kaukana suomenruotsalaisuudesta. Tämänvuotisen Lucian kerrottiin olevan kotoisin Vihdistä, ei siis mitenkään ruotsinkieliseltä alueelta ja tyttösen nimikin oli aivan supisuomalainen.

Omalla tavallamme mekin vaalimme suomenruotsalaisuutta, johon meillä todellisuudessa ei ole ainakaan kovin läheistä tartuntapintaa. Jokilaaksossahan on saari nimeltä Strandö. Kun viimeksi retkeilimme Jokilammen rannalla, teimme havainnon, että saaria on enemmänkin. Pienemmän Strandön naapurisaaren nimesimme Pikku-Strandöksi.

Ei kommentteja: