Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 3. marraskuuta 2011

Talviaika

päivis: On tietysti ihan turha murjottaa sitä, että on siirrytty talviaikaan. Oikeastihan se on meidän normaaliaikamme, joka oli ennen kuin keksittiin kesäaika. Tuntuu vain niin synkältä, kun ilta pimenee jo klo 17 aikoihin, ja pimeneminen vain jatkuu kunnes ollaan päästy joulun ohi. Mukavaa on tietysti, että aamut ovat nyt hetken aikaa valoisammat kuin olivat vielä viime viikolla. Mutta eipä tuo paljon lohduta. Pimeä mikä pimeä.

Pimeään tottuu ja vähän helpottaa, kun
lisää valoja ulos ja sisälle - tai nukkuu
koko pimeän ajan.
Olin sanomalehti Keskisuomalaisen kotimaantoimituksessa töissä, kun ensimmäisen kerran siirryttiin kesäaikaan. Joskus 1980-luvulla. Sain tehtäväkseni tentata ihmisiä siitä, miltä uusi ajankäsitys tuntuu. Taisin saada aika happamia vastauksia. Itse muistan ihmetelleeni, miten esimerkiksi lehmät reagoivat, kun aamulla lypsäjä ilmestyykin navettaan tuntia aikaisemmin. Taisin asiaa kysyäkin joltain maitotilalliselta. En muista mitä vastasi, mutta kysymyksen kohde kertoo jotain siitä, että silloin vielä ehkä tiedettiin paremmin kuin nykyään, että maito tulee lehmästä. Sanotaan, että nykylapsille, ainakin kaupunkilais sellaisille, lehmä on täysin vieras eläin.

Haluan vielä palata urbaaneihin nomadeihin ja erityisesti siihen suomalaispariskuntaan, josta jokunen päivä sitten kirjoitin. Hesarin jutussa he kertoivat, että käyvät illalla nukkumaan kello seitsemältä ja heräävät aamulla neljältä. Nukkuvat siis lähestulkoon koko pimeän ajan. Mutkatonta. Olisikohan sittenkin niin, että ongelma on lopulta korvien välissä, jos talviaikaan siirtyminen rassaa.

Ei kommentteja: