Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 26. maaliskuuta 2024

Missä on maan päällä ihmisen turvasatama?

Marcus Tullius Cicero (3. tammikuuta 106 eaa. – 7. joulukuuta 43 eaa.) oli roomalainen poliitikko, puhuja, filosofi, lakimies ja kirjailija. Hänen teoksiaan on säilynyt poikkeuksellisen paljon ja miestä pidetään eräänä eurooppalaisen humanismin perustajahahmoista.

Yksi vanhimmista määritelmistä Ciceron luonnehdinnan mukaan on, että sota on ”valtioiden, tai valtioiden osien kamppailu, jossa käytetään väkivaltaa”. Nykynäkemyksen mukaan se ei kuitenkaan aina ole pelkästään valtioiden välillä käytävä kamppailu, sillä sodan osapuolina voivat olla myös uskonnollisesti, etnisesti, ideologisesti tai kulttuurisesti toisistaan poikkeavat ryhmät. Ajattelen, että taisteluita on käyty toisiaan vastaan niin kauan kuin ihmisiä on ollut yhtä enemmän. 

Kuinka paljon helpompi onkaan puhua kielteisistä asioista tai sitten ne myyvät paremmin ja uppoavat kansaan. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan Ukrainassa on sodan aikana kuollut yli 10 000 siviiliä. Enemmän kuin puolet viimeaikaisista siviilien kuolemista on tapahtunut kaukana etulinjan takana. YK huomauttaa, että se uskoo kuolleiden siviilien todellisen määrän olevan merkittävästi virallista lukemaa suurempi.

Ainakin 137 ihmistä kuoli ja yli 180 loukkaantui reilu viikko sitten  perjantai-illalla Moskovan laidalla, kun joukko asemiehiä avasi tulen Crocus City Hallissa ennen konserttia. Miehet ampuivat konserttisalissa, minkä jälkeen he poistuivat rakennuksesta ja sytyttivät sen tuleen. Neljän terroristiepäillyn kerrotaan olevan Tadžikistanin kansalaisia. Maan presidentti Emomali Rahmon tuomitsi iskut sunnuntaina.”Terroristeilla ei ole kansallisuutta, ei kotimaata, ei uskontoa”, hän sanoi venäläislehti The Moscow Timesin mukaan. Myöhemmin lauantaina Venäjän sisäministeriö tiedotti, etteivät hyökkääjät olleet Venäjän kansalaisia. Valtionduuman edustajan Aleksandr Hinšteinin mukaan nelikon hylkäämästä autosta olisi löytynyt Tadžikistanin passit.

Nämä tadžikistanilaiset sanoivat olevansa sodassa Venäjää vastaan sen puututtua Syyrian ja ties minkä muun maan tapahtumiin ja kyseessä oli kostoisku. Puolestaan Venäjä on ollut Jokilaaksosta katsottuna hyökkäyssodassa Ukrainassa yli kaksi vuotta, mutta vasta nyt se myöntää sotivansa. Oli miten tahansa, yhä harvemmassa ovat lintukodot, joissa voi asua turvallisesti. Pelkäämättä, että joku vallan sokaisema tai muuten päästään vinksahtanut tulee kotiovelle tai vaikkapa kouluun ottamaan hengen mielestään oikeutetusti täysin puolustuskyvyttömiltä. Minusta syyttömän siviilin surma on aina terroriteko eikä sitä tee mikään sotatila yhtään oikeutetummaksi. 

Aikani luulin sotien hulluuden rajoittuvan ihmiskuntaan, kunnes luin 1960-luvun puolivälissä Jane Goodall aloittamasta pitkästä tutkimustyöstä simpanssien parissa. Hänen tutkimuksensa kumosi aiemman käsityksen ja samalla simpansseista eläneen myytin, jonka mukaan ne olivat reviireistä piittaamattomia lempeitä ja leikkisiä kasvissyöjiä. Goodall huomasi, että simpanssit metsästävät ja syövät lihaa, ovat mustasukkaisia, reviiritietoisia ja riitaisia. Simpanssit tekevät yhteistyötä saalistaessaan pieniä nisäkkäitä ja toisia apinoita. Urokset partioivat laumansa reviirin raja-alueita ja hyökkäävät raivokkaasti tunkeutujan kimppuun. Lisäksi Goodall dokumentoi vuosia kestäneen sodan kahden saman lajin simpanssiryhmän välillä. Lauman urokset tekivät iskuja naapurilauman alueelle tappaen yksitellen ensin urokset ja myöhemmin muut jäsenet, lukuun ottamatta siihen liittyneitä naaraita. Kun toinen lauma oli tuhottu, voittajaosapuoli liitti sen alueen omaansa. 

Tavalla tai toisella istutettu viha on syvässä ja syvään juurtunut. Eilen kävin ensi kerran Sahankulman lounaskahvilassa syömässä mainion kanalounaan. Istahdin Ilta-Sanomaa lukeneen, minua kaksi vuotta vanhemman miehen pöytään. Yhdessä totesimme, että sodat ovat kauhea juttu. Johon jatkoin, että siinä ei ole syytä kyllä suomalaistenkaan rintoja röyhistellä, vaan pohtia miksi isoisämme olivat piirittämässä Leningradia. Tähän mies, että vanhojen kaivelemissa ei ole mitään hyötyä. Sitten hän nousi ylös, katsoi minua tuimasti ja jatkoi: "Kyllä minä niin ryssiä vihaan, ettei mitään rajaa!"

Ei kommentteja: